21. valná hromada HOK 1. 2. 2020

Valnou hromadu zahájil krátce po 13:00 hod předseda HOKu a přivítal všechny přítomné. Krátce se zmínil o novinkách, zejména oficiálního zrušení speciální ornitologické knihovny našeho klubu a také krátce informoval

o své podzimní cestě na Helgoland, což je souostroví v Severním moři na severu Německa. Pobyl zde několik dnů se skupinou mladých českých ornitologů. Byla také vzpomenuta činnost za uplynulý rok. Vítání ptačího zpěvu, vypravili jsme se poslouchat slavíky obecné, límcovat husy na Vysočinu, podzimní Festival ptactva a další.
   Poté již následovala přednáška Ptáci a příroda Shetlandských ostrovů. Libor s Pavlem uskutečnili tuto cestu na pozvání skotského ornitologa začátkem října 2019. Jejich cesta začala v Praze na letišti, odtud letadlem do Skotska a dále trajektem na souostroví. Ostrovy jsou celoročně vyhledávány zejména anglickými ornitology a je zde mnoho cestovních agentur, které vozí zájemce do okolí. Zde strávili 5 dní a měli možnost pozorovat značné množství ptáků, mezi kterými se objevili i u nás vzácné druhy, např. budníček pruhohlavý, bramborníček sibiřský, čečetka bělavá, racek šedý, konopka žlutozobá, labuť zpěvná aj. Bohužel neviděli žádnou chaluhu a ani v pobřežních vodách nespatřili žádného z kytovců. Při zpáteční cestě bylo moře rozbouřené, ale nakonec vše dobře dopadlo a domů se vrátili unaveni, ale v pořádku.
   Po skončení přednášky následovalo tradiční občerstvení v podobě studených obložených mís a vzájemné sdělování zážitků za uplynulé období. Všichni se již těšíme na další společné aktivity.
Fotografie Zde